Image

Image
Image

 

 

 

 

Slangenburg Meditaties

Wekelijks 's woensdags 10.30 - 11.30 uur.

 

adres: Abdijlaan 1,  7004 JL Doetinchem, in het Stiltecentrum


 

In het Stiltecentrum van de AbdijHoeve, Sint Willibrordsabdij, nabij Kasteel de Slangenburg in Doetinchem, wordt al vele jaren wekelijks op de woensdagochtend gemediteerd.

Meditatie is een beproefde manier om de verbinding met je ziel te onderhouden. Aandacht voor ontspannen, adem, aanwezig zijn in het hier en nu. Luisterend, ervarend, schouwend, eenvoudig - inclusief de onrust - mediteren. Het samenzijn in stilte met anderen verdiept de ervaring.

 

Inhoud van de meditatie:

Introductie op de meditatie; lichaams-bewustwording; 15 minuten zitten in stilte; bewegingsmeditatie; 15 minuten zitten in stilte; soms muziek, mantraklank zingen.

 

Om 10.15 uur is er koffie of thee, om 10.30 uur begint de meditatie

Voor 'nieuwkomers': verzamelen bij de poort voor de kapel om 10.10 uur, dan samen naar binnen

Adres: Abdijlaan 1 - 7004 JL Doetinchem

 

Elk jaar zijn er 2 series meditaties. De voorjaars serie begint in februari en de najaars serie begint in september, zie: planning.

 

Wil je een keer meedoen, of een abonnement kopen voor een serie van 10 meditaties, meld je dan aan via contact.

 

StilSta-dag op de AbdijHoeve, Sint Willibrords Abdij.

Aankomen bij het einde van het jaar is tevens overgaan naar het volgende. Waar ben ik, op mijn weg? Samen reflecteren op wat in het verleden gebeurde, met een blik op wat komen gaat; beseffen dat ik hier en nu ben. Het programma biedt de nodige ruimte voor persoonlijke bezinning en waar gewenst, het gesprek met de ander.

Wil je deelnemen, meld je aan via contact; zie planning voor de datum.

 

Lees hieronder voor meer informatie

De basisstructuur van de woensdagochtend meditaties is eenvoudig en goed te volgen. Ook door mensen die niet veel mediteren. Een inleiding tot de meditatie wordt meestal gevolgd door een tekst uit een van de spirituele tradities of door een korte beschouwing over mediteren. Er volgt een begeleide meditatie met lichaamsbewustzijn tot doel.

Daarna is er 15 minuten zitten in stilte.

De meeste deelnemers zitten op stoelen of een krukje. Een aantal gebruikt een meditatiekussen of een meditatiebankje.

Na het eerste blok stilte is er een simpele bewegingsmeditatie, ademmeditatie of een dans. De bewegingen worden ook in stilte uitgevoerd.

Daarna volgt het tweede blok zitten in stilte van 15 minuten.

Het laatste gedeelte van de meditatiesessie is een meditatie met klank. Vaak wordt gezamenlijk een AUM klank gemaakt, als het lukt meerstemmig.

 

Voor en na de meditatie wordt er thee of koffie geschonken voor wie dat wil en is er ruimte en tijd voor een  stil gesprek. De meditatie vindt meestal plaats op een heel fijne stille ruimte. Soms, als de planning van de Abdij dat vergt, op een andere plek dan de gebruikelijke.

 

Jan van Deenen sJ en Petra den Dulk zijn in 2000 met de woensdagochtend meditaties gestart. In de Sint Willibrordsabdij wordt al jaren een verbinding gelegd tussen de christelijke traditie van Benedictus en Zen meditatie. De woensdagochtend meditaties  hebben een trouwe groep bezoekers gekend in wisselende samenstellingen. Meestal mensen uit de Achterhoek of gasten van het kasteel of de abdij.

Jan van Deenen is in augustus 2012 overleden. Petra heeft de begeleiding van de meditaties daarna doorgezet samen met Roef Mensink. Vanaf februari 2015 begeleidde Roef de meditaties. Vanaf februari 2018 begeleidt Art Schieman de meditaties; zomer 2018 en voorjaar 2019 heeft Corina Mateman voor hem ingevallen en nu doen ze de wekelijkse begeleiding om en om, Corina de oneven weken, Art de even weken.

 

Kijk voor hoe je je kunt aanmelden bij: contact en voor kosten bij: tarieven.